<< Inhaalslag
Klein wild >>


Bijna voorbij

Met groeten uit Christchurch!

Afgelopen weekend in Queenstown was behoorlijk intens. Oude goudzoekersstadjes, echte kiwi's (de vogels), en als hoogtepunt een uitje naar de Milford Sound.

De Milford Sound. Foto's kunnen op geen enkele manier recht doen aan hoe spectaculair het hier is.De Milford Sound is een van de fjorden die in het zuidwesten van het Zuideiland diep het land in steken. Het hele gebied is een nationaal park, en dus zijn er geen dorpen of steden in de buurt - Milford Sound is vier uur rijden vanaf het dichtstbijzijnde Queenstown.
Of je neemt het vliegtuig, zoals ik. Een klein vliegtuigje dan wel, met een piloot en drie passagiers, opgevouwen in de kleine stoeltjes.
Het gebergte hier heet Alpen, maar is veel woester dan de Alpen die wij kennen. Erg mooi om van een nieuwe hoek te bekijken.Het uitzicht tijdens het vliegen over het berggebied was absoluut spectaculair. Het was vroeg in de ochtend, onbewolkt en een zicht van minstens 30 kilometer. Besneeuwde toppen tot aan de horizon, rotsen, meertjes en stroompjes overal, en geen enkel teken van mensen. Absoluut perfect.

Niet bepaald Schiphol...En toen landden we op Milford Sound Airport. Een kort stukje asfalt op een open plek in het regenwoud, met rondom alleen maar bergen en het water van de Sound. Toen de motor van het vliegtuig uitgezet was, hoorden we alleen maar de vogels - het klonk net als een echte jungle.

Crayfish zijn grote kreeften die hier voor de kust gevangen worden (niet met een hengel overigens). Per kilo leveren ze omgerekend zo'n 70 euro op; de kreeften die deze vissers hadden waren ongeveer anderhalve kilo per stuk.De boottocht over de Sound was ook geweldig - met rotswanden die zo steil waren dat tientallen meters hoge watervallen rechtstreeks in het zeewater vallen. Met pinguins, pelsrobben en zeevissers die vol trots hun crayfish lieten zien...

Maar goed, Christchurch. Vanmorgen was ik om 8.30 vertrokken, aangezien ik wist dat het minstens zes uur rijden was. En dat is als de auto het heel dat eind blijft doen.
Niet dus.
Gelukkig is de wegenwacht (hier heet die AA, Automobile Association) erg goed en efficient, en het verhuurbedrijf regelde meteen een nieuwe auto, dit keer een handgeschakelde - wel even wennen, schakelen met links.
Het was 19.45 voor ik hier aankwam. Ik duik zodadelijk vroeg mijn bed in, want hier in en rond Christchurch is ook nog van alles te zien en ik wil de paar resterende dagen nog goed benutten.

P.S. Er komen hier in Christchurch per dag nog zo'n vijf of zes naschokken van drie of meer op de schaal van Richter (officieel te voelen) per dag voor. Heb nog niets gevoeld.


Het landschap rondom Glenorchy, een goudzoekersstadje aan hetzelfde meer als Queenstown (maar dan 50 kilometer verderop). Het heldere water, zoals overal hier, is onvoorstelbaar blauw.Heerlijk om hier rond te rijden...... En dan houdt de weg ineens op. Of beter gezegd: het asfalt. De rest van de weg wordt niet gewaardeerd door de meeste autoverhuurbedrijven. Die van mij doet er gelukkig niet moeilijk over, als de auto maar niet meer beschadigd raakt dan hij al was.De inkomsten komen tegenwoordig bij de toeristen vandaan, niet meer uit de rivier. Elders in NZ zijn nog een paar grootschalige goudmijnen actief.Hier zou je filosofisch diep over kunnen bomen.Vroeg in de ochtend was het behoorlijk fris op het water van de Milford Sound.Al blijf ik vinden dat foto's zonder mij er een stuk beter uitzien.


8 november 19:28 - Ina

Erik, prachtig!Wat een ontzettend mooi land..wat een avontuur deze reis. Helaas voor jou is de lange reis naar huis alweer in het zicht, wat is dat snel gegaan. Geweldig dat we een beetje van je reis hebben mogen proeven door je verhalen (je schrijft erg leuk) en de foto's (ook die waar je zelf op staat).Ik begrijp nu waarom je zo dol op Nieuw Zeeland bent. Ik wens je nog een paar mooie dagen in Christchurch! Liefs, Ina

8 november 13:08 - Jannie

Iedere keer weer super. Ontzettend gaaf dat je gevlogen hebt. Als ik jou zo op de foto's zie, lijkt het net of je al een beetje Nieuw Zeelander geworden bent.... Liefs

8 november 12:10 - johan

Nou Erik, HET BEWIJS IS GELEVERD!! We geloven je. Ik snap ook waarom NW ZEELAND zo aan je trekt. Man man wat een overweldigende natuur en zo divers. Geniet er nog even van zolang het nog kan. het is hier 5degC maar de zon schijnt (soms) groet johan.. tot .....


<< Inhaalslag
Klein wild >>