<< Wellington, Johnsonville, Tawa, ...
Groot wild >>


Verder van huis

Het is al weer drie dagen verder. De tijd vliegt hier.

De overtocht naar het Zuideiland ging over een aardig ruwe zee - er stond veel wind. Maar goed, ik ben nu op een veel minder dichtbevolkt eiland, en het verschil is te merken. Niet direct hier voor de deur, in het drukke stadje Nelson, maar verder overal hier in de omgeving. De afstanden tussen dorpjes zijn groter, de wegen nog bochtiger (en regelmatig onverhard zodra je de doorgaande wegen achter je laat), en de mensen zo mogelijk nog vriendelijker.
Op een of andere manier voel ik me hier nog verder van huis.

Voor de afwisseling slaap ik dit weekend een paar nachten op de tweede etage van een landhuis, met een uitermate klassieke uitstraling en inrichting (antieke meubels en kroonluchters, zelfs in de badzaal). Uit het raam kan ik in de ene richting de Tasman Bay zien, en uit het andere raam met sneeuw bedekte bergen. Langs de straat staan palmbomen.
Ik ben dol op Nieuw-Zeeland.

Ondertussen heb ik gemerkt dat het onmogelijk is om alles over te brengen wat ik graag wil vertellen en laten zien van dit land. Foto's kunnen lang niet alles vangen, en ik wil voorkomen dat ik enorme lappen tekst hier neerzet.
Dingen die ik niet over kan brengen zijn o.a. de geuren en geluiden van de bossen (echt anders dan Europese bossen), het ritme van de wegen (zoals het gevoel van eindelijk het bord "keep left unless passing" te zien), de bijzondere mensen die ik spreek, de brandende zon bij een graadje of twintig luchttemperatuur, de vrijheid van uitchecken en de bagage in de auto laden en wegrijden naar waar ik maar wil...

Hoe dan ook, hier zijn weer een paar foto's van de afgelopen dagen. Het landschap is tenminste meestal wel te fotograferen.


Een typisch landschap op het Noordeiland. De witte vlekjes onderaan de heuvels op de achtergrond zijn schapen. De zwarte: koeien.Onverwachte ontmoeting op een achterafweggetje. Ik moest tien minuten wachten voor alle honderden koeien en kalfjes voorbij waren geslenterd.In het kleine afgelegen vissersdorpje Ngawi worden de vissersboten met oude bulldozers en trailers het strand op gesleept, aangezien de sterke oceaanstroming ze anders weg zou spoelen.Vuurtoren. De trap hiernaartoe had 260 treden.Verdiende rust na het wandelen naar het zuidelijkste puntje van het Noordeiland, Cape Palliser. Vanaf een meter of zeventig hoogte een prachtig uitzicht over de kust en de blauwe oceaan.Tussen de rotsen langs de kust kwam ik een kolonie pelsrobben tegen. Die beesten zijn lui.En eigenwijs.Maar vooral LUI. Ik ging per ongeluk bijna op eentje staan die ik niet gezien had. Het beest keek me even aan, draaide zich om en ging weer slapen.Vroeg in de ochtend in de rij voor de overtocht. Dreigende wolken voorspelden al niet veel goeds.Ook op dit eiland zijn wandelpaden en faciliteiten goed geregeld.Vanaf Knuckle Hill een leuk uitzicht op de Golden Bay (blauw onder de horizon). De struik linksvoor staat in een sinkhole, een gat dat ontstaan is door het instorten van een grot hieronder. Een andere, niet ingestorte grot heb ik bezocht.Pupu Springs, een stuk natuur waar op verschillende plaatsen extreem helder water uit de grond komt geborreld. Op een plaats was de bodem op zeven meter diepte helder te zien.Zilverkleurige onderkant van een blad van de Silver Fern, de varen die als symbool voor Nieuw-Zeeland is gekozen. De stam van de varen kan tien meter hoog worden, en de kroon breed genoeg om een paar auto's onder te parkeren.Ook vandaag waaide het nog flink langs de kust van de Golden Bay, in het uiterste noorden van het Zuideiland.De kust is hier en daar flink rotsachtig. Deze plant staat hier trouwens ook overal.Aan het begin van de avond teruggereden via een achterafgebied, alleen te bereiken via lange, bochtige onverharde wegen, in the middle of nowhere. Heb een tijdje gezeten aan een van de Kaihoka Lakes. Complete stilte.


5 november 12:52 - Jolanda

Hoi! Prachtige natuur. Hoe is het weer de laatste tijd? heb je ook al kangaroes, vogelbekdieren en kiwi's gezien? We zijn benieuwd! Groetjes, Jolanda

1 november 16:01 - Ina

Prachtig.....En eindelijk een foto van jezelf, zij het dan alleen maar je voeten.... Liefs, Ina


<< Wellington, Johnsonville, Tawa, ...
Groot wild >>